Brazylia Anhumas Kawa Świeżo Palona

Metody parzenia:
Espresso
Stopień palenia:
Średnio palona
Słodycz:
Goryczka:
Kwasowość:
Świeżo palona max 48h przed wysyłką.
Data palenia: 13.06.2025

53,00 

filtr

Produkt niedostępny

Zamów przed 15:00 a zrealizujemy Twoje zamówienie o 1 dzień szybciej!

Przesyłka standardowa: 3 - 5 dni roboczych

Dostawa już od 13.99 zł z Kurier Inpost

Szybko i bezpiecznie z:

Komentarz roastera:

Łagodna moc, klasyczny smak, czekoladowo-orzechowe nuty, niska kwasowość

Najczęściej kupowane razem

Opis produktu

Brazylia Anhumas Kawa Świeżo Palona

Anhumas to kawa pochodząca z unikalnej doliny Serra do Cigano, na pograniczu stanów São Paulo i Minas Gerais, w regionie słynącym z doskonałego terroir. Uprawiana z wykorzystaniem zintegrowanych technik rolniczych Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), ta kawa wyróżnia się nie tylko wyjątkową jakością, ale także stanowi przykład nowoczesnego podejścia do zrównoważonej produkcji w brazylijskim przemyśle kawowym.
Fazenda Ambiental Fortaleza to farma, której misją jest tworzenie ekologicznie, społecznie i ekonomicznie zrównoważonego modelu produkcji. Kawa uprawiana przez FAF jest czysta, naturalna i pełna złożoności smaków.
Anhumas został stworzony z myślą o miłośnikach espresso. Charakteryzuje się wyjątkowym, zrównoważonym profilem smakowym, w którym wyczuwalne są nuty migdałów, delikatna kwasowość dojrzałych jagód oraz ciepła brązowa słodycz. Te smaki tworzą pełny, harmonijny zestaw.

Przeznaczenie
Espresso
Gatunek
Arabica
Kontynent
Ameryka Południowa
Kraj
Brazylia
Metody parzenia
Espresso
Obrobka
Natural
Odmiana
Red bourbon
Region
Mogiana
Stopień palenia
Średnio palona
Jakosc pkt
84pkt/ Specialty / Single origin

Palenie

To, co wyróżnia nas na tle wielu innych palarni to rzemieślnicze podejście do kwestii palenia. Nie prowadzimy magazynu, do którego ciągle dopalamy i dopalamy kawę, lecz rytm pracy palarni wyznacza nurt zamówień. Wypalamy kawę pod konkretne zapotrzebowanie, co przekłada się na gwarancję, że trafia do Ciebie najświeższa kawa!
Cała magia odbywa się z udziałem dwóch pieców Coffed SR15 i SR5. Ten pierwszy służy nam do kaw dedykowanych dla espresso i pozwala uzyskać maksymalnie 12,5kg wypalonego ziarna z jednego palenia. Z kolei kawy jasno palone to partie zaledwie 2,5kg!
Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, sam proces palenia przebiega dosyć łagodnie, w czasie 9-15 minut w zależności od ziarna, czyli kilkukrotnie dłużej niż w przypadku popularnych marek kawowych. Jednak jak na solidny warsztat przystało, piece nie są w pełni zautomatyzowane, a nad przebiegiem całego procesu czuwa człowiek.

Powtarzalność

Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.

Opinie klientów

0.0

Aktualna średnia ocena

0 ( opinii )

Ocena Wybierz wiersz, aby filtrować recenzje
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Dodanie oceny produktu jest możliwe po jego zakupie.