Salwador finca la Reforma Kawa Świeżo Palona

Metody parzenia:
Filtr
Stopień palenia:
Jasno palona
Słodycz:
Goryczka:
Kwasowość:
Świeżo palona max 48h przed wysyłką.
Data palenia: 31.07.2025

57,00 

Filtr

Produkt niedostępny

Zamów przed 15:00 a zrealizujemy Twoje zamówienie o 1 dzień szybciej!

Przesyłka standardowa: 3 - 5 dni roboczych

Dostawa już od 13.99 zł z Kurier Inpost

Szybko i bezpiecznie z:

Komentarz roastera:

Łagodna moc, klasyczny smak, czekoladowo-orzechowe nuty, niska kwasowość

Najczęściej kupowane razem

Opis produktu

Salwador finca la Reforma Kawa Świeżo Palona

Nasze ziarna z Salwadoru uprawiane są na plantacji Finca la Reforma, która założona została już w 1892 roku i od czterech pokoleń należy do rodziny Hermandosa Alvareza Diaz i usytuowana jest na zboczu wulkanu Santa Ana. Przekłada się to na optymalne zacienienie farmy oraz znakomite warunki do uprawy kawowców odmiany Red Bourbon, która dominuje na tej plantacji, dając ziarna o niezwykle pełnym smaku. Dzięki wybitnym warunkom terytorialnym, plantacja Finca la Reforma zobowiązała się do rozwijania zrównoważonych praktyk uprawy, dzięki czemu może pozyskiwać wisienki najlepszej jakości, a następnie poddawać je obróbce w młynie El Borbollon zarządzanym przez jednego z członków rodziny Alvarez.

Dokładając od siebie dopracowany profil palenia, uzyskujemy kawę o świeżym aromacie, z nutami owoców jagodowych, winogron, karmelizowanych orzechów pekan. Posmak jest średnio długi, czereśniowy, a body syropowe.

Przeznaczenie
Filtr
Gatunek
Arabica
Kontynent
Ameryka Północna
Kraj
Salwador
Metody parzenia
Filtr
Obrobka
Natural
Odmiana
Red bourbon
Region
Apaneca-Ilamatepec
Stopień palenia
Jasno palona
Jakosc pkt
25

Palenie

To, co wyróżnia nas na tle wielu innych palarni to rzemieślnicze podejście do kwestii palenia. Nie prowadzimy magazynu, do którego ciągle dopalamy i dopalamy kawę, lecz rytm pracy palarni wyznacza nurt zamówień. Wypalamy kawę pod konkretne zapotrzebowanie, co przekłada się na gwarancję, że trafia do Ciebie najświeższa kawa!
Cała magia odbywa się z udziałem dwóch pieców Coffed SR15 i SR5. Ten pierwszy służy nam do kaw dedykowanych dla espresso i pozwala uzyskać maksymalnie 12,5kg wypalonego ziarna z jednego palenia. Z kolei kawy jasno palone to partie zaledwie 2,5kg!
Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, sam proces palenia przebiega dosyć łagodnie, w czasie 9-15 minut w zależności od ziarna, czyli kilkukrotnie dłużej niż w przypadku popularnych marek kawowych. Jednak jak na solidny warsztat przystało, piece nie są w pełni zautomatyzowane, a nad przebiegiem całego procesu czuwa człowiek.

Powtarzalność

Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.

Opinie klientów

0.0

Aktualna średnia ocena

0 ( opinii )

Ocena Wybierz wiersz, aby filtrować recenzje
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Dodanie oceny produktu jest możliwe po jego zakupie.