Brazylia Bezkofeinowa Kawa Świeżo Palona
53,00 zł
Espresso
Zamów przed 15:00 a zrealizujemy Twoje zamówienie o 1 dzień szybciej!
Przesyłka standardowa: 3 - 5 dni roboczych
Dostawa już od 13.99 zł z Kurier Inpost
Szybko i bezpiecznie z:
Najczęściej kupowane razem
Opis produktu
Brazylia Bezkofeinowa Kawa Świeżo Palona
Brazylijska kawa bezkofeinowa, pochodząca z ekoregionu Cerrado, słynącego z upraw kawowca. Wisienki rosną tam na wysokości 800 – 1100 m n.p.m., są przetwarzane naturalnie i wysychają na słońcu. Kawa pozbawiona została kofeiny poprzez zastosowanie drogiej i bardzo efektywnej metody CO2, wykorzystującej ciekły dwutlenek węgla. Jest on wtłaczany pod bardzo wysokim ciśnieniem do naczynia ekstrakcyjnego, w którym znajdują się nasączone wodą ziarna kawowca. CO2 staje się naturalnym rozpuszczalnikiem, dzięki któremu dochodzi do dekofeinizacji ziaren. Kofeina łączy się z dwutlenkiem węgla, a następnie jest od niego oddzielana. Proces CO2 pozwala zachować substancje smakowe i aromatyczne zawarte w kawie. Dekofeinizacja tą metodą należy do rzadkości. Brazylia bezkofeinowa odznacza się lekką kwasowością, słodkim smakiem i łagodnym aromatem. Wyczuwalne są w niej nuty nugatu, orzecha laskowego i migdałów.
Palenie
To, co wyróżnia nas na tle wielu innych palarni to rzemieślnicze podejście do kwestii palenia. Nie prowadzimy magazynu, do którego ciągle dopalamy i dopalamy kawę, lecz rytm pracy palarni wyznacza nurt zamówień. Wypalamy kawę pod konkretne zapotrzebowanie, co przekłada się na gwarancję, że trafia do Ciebie najświeższa kawa! Cała magia odbywa się z udziałem dwóch pieców Coffed SR15 i SR5. Ten pierwszy służy nam do kaw dedykowanych dla espresso i pozwala uzyskać maksymalnie 12,5kg wypalonego ziarna z jednego palenia. Z kolei kawy jasno palone to partie zaledwie 2,5kg! Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, sam proces palenia przebiega dosyć łagodnie, w czasie 9-15 minut w zależności od ziarna, czyli kilkukrotnie dłużej niż w przypadku popularnych marek kawowych. Jednak jak na solidny warsztat przystało, piece nie są w pełni zautomatyzowane, a nad przebiegiem całego procesu czuwa człowiek.
Powtarzalność
Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor). Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.
Opinie klientów
0.0
Aktualna średnia ocena
0 ( opinii )
Łagodna moc, klasyczny smak, czekoladowo-orzechowe nuty, niska kwasowość