Brazylia Bezkofeinowa Kawa Świeżo Palona

Metody parzenia:
Espresso
Stopień palenia:
Średnio palona
Słodycz:
Goryczka:
Kwasowość:
Świeżo palona max 48h przed wysyłką.
Data palenia: 14.06.2025

53,00 

Espresso

Zamów przed 15:00 a zrealizujemy Twoje zamówienie o 1 dzień szybciej!

Przesyłka standardowa: 3 - 5 dni roboczych

Dostawa już od 13.99 zł z Kurier Inpost

Szybko i bezpiecznie z:

Komentarz roastera:

Łagodna moc, klasyczny smak, czekoladowo-orzechowe nuty, niska kwasowość

Najczęściej kupowane razem

Opis produktu

Brazylia Bezkofeinowa Kawa Świeżo Palona

Brazylijska kawa bezkofeinowa, pochodząca z ekoregionu Cerrado, słynącego z upraw kawowca. Wisienki rosną tam na wysokości 800 – 1100 m n.p.m., są przetwarzane naturalnie i wysychają na słońcu. Kawa pozbawiona została kofeiny poprzez zastosowanie drogiej i bardzo efektywnej metody CO2, wykorzystującej ciekły dwutlenek węgla. Jest on wtłaczany pod bardzo wysokim ciśnieniem do naczynia ekstrakcyjnego, w którym znajdują się nasączone wodą ziarna kawowca. CO2 staje się naturalnym rozpuszczalnikiem, dzięki któremu dochodzi do dekofeinizacji ziaren. Kofeina łączy się z dwutlenkiem węgla, a następnie jest od niego oddzielana. Proces CO2 pozwala zachować substancje smakowe i aromatyczne zawarte w kawie. Dekofeinizacja tą metodą należy do rzadkości. Brazylia bezkofeinowa odznacza się lekką kwasowością, słodkim smakiem i łagodnym aromatem. Wyczuwalne są w niej nuty nugatu, orzecha laskowego i migdałów.

Przeznaczenie
Filtr
Gatunek
Arabica
Kontynent
Ameryka Południowa
Kraj
Brazylia
Metody parzenia
Espresso
Stopień palenia
Średnio palona

Palenie

To, co wyróżnia nas na tle wielu innych palarni to rzemieślnicze podejście do kwestii palenia. Nie prowadzimy magazynu, do którego ciągle dopalamy i dopalamy kawę, lecz rytm pracy palarni wyznacza nurt zamówień. Wypalamy kawę pod konkretne zapotrzebowanie, co przekłada się na gwarancję, że trafia do Ciebie najświeższa kawa!
Cała magia odbywa się z udziałem dwóch pieców Coffed SR15 i SR5. Ten pierwszy służy nam do kaw dedykowanych dla espresso i pozwala uzyskać maksymalnie 12,5kg wypalonego ziarna z jednego palenia. Z kolei kawy jasno palone to partie zaledwie 2,5kg!
Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, sam proces palenia przebiega dosyć łagodnie, w czasie 9-15 minut w zależności od ziarna, czyli kilkukrotnie dłużej niż w przypadku popularnych marek kawowych. Jednak jak na solidny warsztat przystało, piece nie są w pełni zautomatyzowane, a nad przebiegiem całego procesu czuwa człowiek.

Powtarzalność

Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.

Opinie klientów

0.0

Aktualna średnia ocena

0 ( opinii )

Ocena Wybierz wiersz, aby filtrować recenzje
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Dodanie oceny produktu jest możliwe po jego zakupie.