Honduras SHG EP Kawa Świeżo Palona

Metody parzenia:
Espresso
Stopień palenia:
Średnio palona
Słodycz:
Goryczka:
Kwasowość:
Świeżo palona max 48h przed wysyłką.
Data palenia: 13.06.2025

47,00 

Espresso

Zamów przed 15:00 a zrealizujemy Twoje zamówienie o 1 dzień szybciej!

Przesyłka standardowa: 3 - 5 dni roboczych

Dostawa już od 13.99 zł z Kurier Inpost

Szybko i bezpiecznie z:

Komentarz roastera:

Łagodna moc, klasyczny smak, czekoladowo-orzechowe nuty, niska kwasowość

Najczęściej kupowane razem

Opis produktu

Honduras SHG EP Kawa Świeżo Palona

Kawa znajdująca się w tej paczce została wyprodukowana przez kooperatywę Café Orgánico Marcala S.A. (COMSA), która może poszczycić się certyfikatami Organic oraz Fairtrade®. Spółdzielnia ta zrzesza rolników z regionu Marcala, który słynie ze znakomitej jakości zielonego ziarna i trudnej pracy na rzecz zrównoważonego rolnictwa. Kawa jest dla lokalnych plantatorów ważną częścią ich historii, kultury i głównym źródłem wpływów, dlatego wkładają w produkcję całe swoje serce.
Tropikalny klimat stwarza optymalne warunki do uprawy arabiki spełniającej najwyższe standardy, co sprawia, że Marcala ma znakomitą renomę na rynku międzynarodowym.
Wszystkie kawy z kooperatywy są zbierane ręcznie, a następnie sortowane i suszone na słońcu na patiach. Te ziarna wyróżniają się subtelnie kwiatowym aromatem, dobrym balansem skupionym na owocowej kwasowości, a po przełknięciu wyczuwalne jest kakao.
Przeznaczenie
Espresso
Gatunek
Arabica
Kontynent
Ameryka Północna
Kraj
Honduras
Metody parzenia
Espresso
Obrobka
Natural
Odmiana
bourbon
Region
Ameryka Północna
Stopień palenia
Średnio palona
Jakosc pkt
5

Palenie

To, co wyróżnia nas na tle wielu innych palarni to rzemieślnicze podejście do kwestii palenia. Nie prowadzimy magazynu, do którego ciągle dopalamy i dopalamy kawę, lecz rytm pracy palarni wyznacza nurt zamówień. Wypalamy kawę pod konkretne zapotrzebowanie, co przekłada się na gwarancję, że trafia do Ciebie najświeższa kawa!
Cała magia odbywa się z udziałem dwóch pieców Coffed SR15 i SR5. Ten pierwszy służy nam do kaw dedykowanych dla espresso i pozwala uzyskać maksymalnie 12,5kg wypalonego ziarna z jednego palenia. Z kolei kawy jasno palone to partie zaledwie 2,5kg!
Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu, sam proces palenia przebiega dosyć łagodnie, w czasie 9-15 minut w zależności od ziarna, czyli kilkukrotnie dłużej niż w przypadku popularnych marek kawowych. Jednak jak na solidny warsztat przystało, piece nie są w pełni zautomatyzowane, a nad przebiegiem całego procesu czuwa człowiek.

Powtarzalność

Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.

Opinie klientów

0.0

Aktualna średnia ocena

0 ( opinii )

Ocena Wybierz wiersz, aby filtrować recenzje
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Dodanie oceny produktu jest możliwe po jego zakupie.